Loading...
LÄHELLÄ 2016-10-18T02:21:21+00:00

LÄHELLÄ

Se kaikki mitä voit itse nähdä, kuulla, tuntea, haistaa. Se kaikki, mikä on tässä lähellä.

Lähellä on iloa, mukavuutta, kauneutta. Sitä, mikä saa hymyn huulille kun vain ehdit sen huomata.

Toivomme, että ensimmäinen Lähellä -settimme saa sinut hyvälle mielelle, tuntemaan olosi mukavaksi ja olemaan ylpeä kotimaisesta käsityöstä.

Lähellä on lähtöisin ystävyydestämme ja halusta luoda yhdessä jotain uutta.

Ehkäpä siinä on myös ripaus glamouria, mitäs luulet?

MISTÄ KAIKKI ALKOI

Olemme olleet Marjaanan kanssa ystäviä pitkän aikaa. Nähdessämme kesällä huomasin Marjaanan paidassa lehmän! Hän oli painanut naapurin lehmästä ottamansa valokuvan paidan takapuoleen. Mikä neronleimaus! Tuo painotyö jäi mieleeni ja hymyilytti minua monta päivää näkemisen jälkeenkin.

Tuosta heinäkuisesta näkemisestä lähtien olemme pohtineet, suunnitelleet, testanneet ja visioineet yhteisiä tuotteita. Matka on alkanut pienestä mustasta printistä ja päätynyt tähän, mitä nyt kuvissa näette. Olemme alkaneet nähdä kauneutta kaikkialla. Yhteistyömme on läheistä, rönsyilevää ja se tapahtuu ilon kautta. Erheet eivät ehdi muuttua murheeksi, kun toinen jo ymmärtää nostaa esille asioiden positiivisen puolen. Suunnittelemme yhdessä, Marjaana luo printit, tekee painotyön ja minä ompelen vaatteen kasaan.

Lähellä –sarjan taustalla vallitsee ajatus arjen kauneudesta ja ystävyydestä, kotimaisen käsityön merkityksellisyyttä vahvasti korostaen.

MARJAANA NISKANEN

Viehätyn kovasti tarinoista, luonnosta sekä ympäröivästä maailmasta ja löydän niistä usein aiheet töihini. Aiheet ovat itselle merkityksellisiä, usein henkilökohtaisesti koettuja ja ne tuovat hyvän mielen. Valokuvaus on minulle läheinen tapa taltioida ja havainnoida maailmaa sekä ikuistaa muistoja ja kohtaamisia elämän varrelta. Valokuvamaisen ilmeen tuomisesta myös tekstiilipinnoille onkin muodostunut kuin luonnostaan itselle ominainen ilmaisutyyli. Nautin suunnattomasti kankaanpainantaan soveltuvien kuvioiden suunnittelusta ja pintojen elävöittämisestä kuvioiden sekä ilahduttavien värimaailmojen kautta.

Kuvion suunnittelu lähtee aina tunteesta – siitä mitä haluan sillä välittää ja ilmaista ja siitä, mitä tunteita se omassa sisimmässä herättää. Aina tämä lähtökohta ei välttämättä ole niin ilmeinen enää lopullisessa tuotteessa, mutta itselle sillä on suuri merkitys.

Kuviot tuotteisiin painan käsin. Prosessi sisältää tietysti kuvion suunnittelun ja painamisen, mutta myös halutun kuvion valottamisen painoseulalle sekä lopuksi kuvioiden kiinnittämisen kankaaseen lämmön avulla. Käytän painamisessa vesiliukoisia kotimaisia kankaanpainovärejä.

On ollut suuren suuri ilo päästä luomaan Lähellä -sarjaa yhdessä ystäväni Liisan kanssa ja toteuttamaan sitä molemmille tärkeästä lähtökohdasta eli suomalaista käsityötä arvostaen.